Noter fra præsentations workshop. Noter taget i sommer 2019 Multimediedesigner. Det var et krav at tage noter inden undervisningen.
Til undervisningen skulle vi se en video, og høre et podcast.
Videoen
Rachel Willis via https://www.youtube.com/watch?v=Q5WT2vweFRY.
Noter til videoen
[ VirtualStudio.tv ] har arbejdet i live-events og produktionsindustien i over 40 år, og har arbejdet med hundredvis af oplægsholdere over hele verdenen. I videoen vil der blive vist deres top 10 tips for at blive en bedre oplægsholder.
- Fokuser på publikum. Tænk på hvad publikum får ud af at lytte til dig. Tænk på hvad de tænker, føler og gør fordi har hørt hvad du har sagt.
- Slet alt overflødigt tekst fra dine slides. Tysker slides er ikke godt, medmindre de er nødvendige. Brug i stedet billeder der fanger brugerens opmærksomhed.
- Hold det simpelt. Slet alt der ikke betyder noget. Tænk på slide 1, hvis det ikke relaterer til hvad lytterne skal tænke, føle eller gøre, så bør det fjernes. Brug simple ord for at gøre dit indhold nemt at forstå. “Rules of 3” kan være effektiv.
- Øvelse. Man bør altid øve sit foredrag.
- Bliv venner med holdet og stedets ejere, hvor du holder foredrag. Kom tidligt og lær deres navne. Spørg dem om hjælp og råd. Spørg pænt efter et sound check. Spørg om de vil se dine slides virker på deres udstyr. Det kan også være med til at berolige dig selv før præsentationen.
- Dress to impress. Se altid godt ud.
- Vær venner med dig selv, og vær komfortabel. Prøv ikke at være nogen du ikke er.
- Stå stille. Man får adrenalin af at stå stille. Derfor får man en trang til at svinge hofterne lidt, eller gå langsom frem og tilbage.
- Fortæl en historie. Få en samtale igang med publikum. Og først når den sidder klart skal man tale om mål og visioner.
- Vær entusiastisk. Intet er bedre end entusiasme. Når først publikum ser at du er passioneret i det du vil fortælle om vil de ignorere alle fejl, og lytte meget mere intensivt.
Kommentar til videoen
Jeg vil gerne uddybe mine tanker omkring de 10 tips der gives i videoen forneden. Jeg mener ikke de alle er fyldestgørende, og det vil jeg gerne forklare.
- Lyt til publikum er et decideret god idé, og jeg betvivler ikke denne del.
- Slette overflødigt tekst siger sig selv. At lære hvilken tekst der er overflødig er den svære del. Desuden siger det sig selv at overflødig tekst skal fjernes hvis noget skal holdes simpelt. Derfor er pointen inkluderet i punkt 3.
- Simplicitet er ikke altid godt vil jeg pointere. Har man et komplekst emne, så er det nogle gange nødvendigt at ikke at simplificere tingene, f.eks. komplekse tal sammenhænge, matematiske formler, sensitive emner eller juridisk tekst. Misforstås disse emner, giver intet mening, og simplicitet kan være utroligt farligt her. Mit tip vil være at bruge tysker sides når det er nødvendigt.
- Øvelse er så generisk, men også utroligt vigtigt. Jeg ville også medtage dette punkt.
- Bliv venner med personale og sted ejere er da et fint tip, men det gælder alle i livet. Du har (næsten) altid mere ud af at lave venner frem for fjender. Det sande tip kommer til sidst i punktet. Det er en god idé at reducere stress, og afprøve sit udstyr.
- Dress to impress. Check. Men…
- Vær den du er. Det er fint og godt, men du kan ikke nødvendigvis være den du er, hvis du skal klæde dig pænt. Punkt 6 og 7 modarbejder hinanden, og giver ikke en løsning til en åbenlys konflikt.
- Stå stille. Godt tip.
- Fortælle en historie kan være svært. Men et godt fortæller værktøj.
- Entusiasme er svært bare at få. Det kommer ikke fra ingenting. Det kræver øvelse, og det er utroligt svært at fake. Oftest så er man enten passioneret omkring noget, ellers er man ikke. At være passioneret er ikke et tip, men ønsketænkning. De fleste kan ikke gå fra at ikke at være det, til at blive det. Et tip omkring at vise sin entusiasme havde været langt bedre ifølge mig.
De fleste tips enten er generiske eller ubrugelige. Jeg ved ikke om jeg er den eneste med sådanne tanker efter, men jeg mener ikke at videoen er en stor hjælp til folk der faktisk skal fremlægge noget. Alle punkter kræver yderligere læring, og burde opfordre seeren til yderligere research. Kort sagt, så syntes jeg det er halvhjertet.
Podcast
Metode til noterne til podcast
Jeg har skrevet ned hvad jeg syntes var relevant, samt hvad der fyldte store dele af tiden i podcast. Nogle elementer havde jeg nogle kommentarer til. De er markeret med kursiv tekst formatering.
Der er 2 fortællere, og det ville jeg gerne reflektere i mine noter. Så når Ib Potter har udtalt sig, så starter jeg sektionen med Ib. Når det så omvendt er Thomas Pilgård, så skriver jeg Th. for Thomas. Jeg ved metoden traditionelt er anvendt til citater. Lige for at understrege at det ikke er citater, skriver jeg her, at det ikke er citaterer. Det er ikke citater. Det er noter, baseret på hvad de har sagt. Der er ikke engang paraphrasing, da nogle af de ting der siges undlades, og jeg kun medtager, hvad jeg gerne vil have med.
Noter til podcast
Ib: Podcastet er oprettet i forbindelse med optakt til formidlerdagen.
Ib: Bilum og co. har en dag der handler om at formidle.
Th.: At formidle handler om at blive en bedre underviser. Det handler om at få mennesker til at forstå det man siger, skriver eller gør.
Th.: Der bliver fortalt om en del der har været med i programmet. I min optik virker det ret irrelevant, men fylder en god del af showet. Kommentar: Der er meget personlighed og værdi i det, som jeg ikke føler kan blive vildledt til mig.
Ib & Th.: De fortæller meget om formidlerdagen. Pris, sted, steder man kan finde information, relation til podcast, og forsvar til prisen. Kommentar: Det er udelukkende irelevant i dag, da det er afholdt 2016.
Ib: Thomas er en god formidler.
Th: Thomas fortæller at han igennem tiden har oplevet at formidling er en af de grundlæggende faktorer for hans succes. Thomas har lært det ved at gøre det. Det tager øvelse.
Th.: Formidling handler ikke bare om at holde foredrag, men også hvordan man laver video, podcast og markedsføring.
Ved hjælp af formidling kan man bedre fortælle en historie. Historier forbedrer værdi/kvalitet.
Th: Formidling skal bruges i Online marketing.
Th: En god intro. Det er anslaget og introen der giver det største impact. Der er 7 trin i en god intro.
- Takker for at må komme. Det er almindelig pli og en del af vores kultur. Det udligner forskelle, og gør alle mere trykke.
- Bring context med ind i rummet. Introen skal ikke være manuscript afhængigt. Det gør en for spændt at have et manuscript. Slapper foredragsholderen af, så gør publikum det også. Start ikke på en vits.
- Præsenterer sig selv. Sig det højt og tydeligt. Sig din titel, og/eller bagrund.
- Forklar formålet med fordraget, og forklar hvad publikum får ud af foredraget. Det skal vare 4-7 minutter, uanset længden af foredraget.
- Et belæg for hvorfor publikum med ny viden. Metode.
- Forklar hvorfor man kan forklare om temaet. Med en historie. F.eks. hvordan man er blevet expert.
- Man spørger om publikum er klar. Som en optakt til at gå i gang.
Ib: Starten er utrolig vigtig. Både for lytteren og for foredragsholderen. Hvis foredragsholderen har en dårlig start har de svært ved at finde den røde tråd i resten af foredraget. Man bliver nervøs, og dermed også publikum.
Th.: Man kan godt redde en dårlig start, men det er svært. Oftest forbliver det dårligt. Starten er vigtig. Man kan lave noget dårligt undervejs, men starten glemmer folk ikke. Indlær [metoden for] de første 7 minutter.
Th.: Hvis man vil sikre at publikum gik derfra med ny viden, så er det slutningen der er vigtig. For at sikre at ingen spilder sin tid, skal man minde folk på hvad man startede med.
Th.: Fortæller teknisk er det godt at starte med hvorfor, så hvad og hvilke og til sidst hvordan.